VÁNOČNÍ RADOST

07.12.2010 12:43

Vánoční  radost

Vánoce se vžily do našich představ jako „svátky rodiny“. Rodiče, děti, babičky, dědečkové, strýčci a tetičky se navzájem obdarovávají rozmanitými dárky a mají z nich radost. Štědrý den je pro mnohé jediným dnem v roce, kdy se celá rodina sejde pohromadě. To je samozřejmě správné a velice dobré.

Pro většinu nábožensky lhostejných lidí se však tyto svátky změnily na pouhé nákupní šílenství - shánění dárků a dostatku potravin a lahůdek na vánoční stůl. Avšak ani mnozí křesťané na tom nejsou o moc lépe. Ví, že Vánoce jsou připomínkou narození Ježíše Krista, ale stejně je pro ně důležitější mít všechno uklizeno, nakoupeno a upečeno. To je dost málo!!!

To nedůležitější na Vánocích je opravdu narození Krista spasitele. Bůh se rozhodl sestoupit mezi lidi. Proto by měly být tyto svátky plné víry, lásky a radosti. Vždyť andělé řekli pastýřům při Ježíšově narození:

„Zvěstujeme vám velikou radost, radost pro všechen lid. V městě Davidově

se vám dnes narodil Spasitel – to je Kristus Pán“

V betlémské jeskyni Bůh vstoupil do lidských dějin jako narozené děťátko. Stal se člověkem, aby mohl učit lidi, jak mají žít svůj život. Život plný dobra, lásky a milosrdenství. Život prožít s ním v radosti.

Kdo má v srdci větší radost? Ten, kdo dostane bonboniéru a sní jí sám, nebo ten, kdo se rozdělí s druhým? Kdo se líně povaluje před televizorem, nebo ten, kdo jde pomoci kamarádovi?

Může mít radost v duši ten, kdo chce jen všechno pro sebe, je zlý na druhé a nikdo ho nemá rád, nebo ten, kdo je laskavý, vlídný, obětavý a ochotný pomáhat?

Vnitřní radost má jistě ten dobrý a laskavý.

Toho mají rádi lidé i Pán Bůh. 

Lukáš 3,1-6

Hlas volajícího na poušti: Připravte cestu Pánu, vyrovnejte mu stezky!  Každé údolí ať  je zasypáno  ,každá  hora a každý pahorek srovnán; kde je co křivého ať  je narovnáno, cesty hrbolaté ať se uhladí!. A každý  člověk uzří Boží spásu.“ 

Zpět