Kněží pro Karla Schwarzenberga

20.01.2013 22:21

 

 

Vážení přátelé, 
my, duchovní, sloužíme jinak než v politice, ale jsme také občany. Volíme prezidenta, který bude reprezentovat naši vlast doma i v zahraničí a budovat civilizaci úcty, odpovědnosti a soucitu k potřebným. 
Služba občanům a vlasti vyžaduje víc než jen dovednost útočit na druhé jako v televizním „Kotli“. Jsme přesvědčeni, že pan Karel Schwarzenberg je mnohem blíže sv. Václavovi, sv. Anežce Přemyslovně, Karlu IV., J.A. Komenskému a Boženě Němcové než druhý kandidát.

V historii naší země se často poctiví lidé nedovedli shodnout na slušném kandidátovi a byli pak převálcováni. Známe heslo: „Rozděl a panuj“. 
Nejen v politice - ani v manželství, ve vztahu rodičů a dospělých dětí, se neobejdeme bez ústupků, nejsme vždy schopni dojít k ideálnímu řešení.

Když někteří kněží podepsali Chartu 77, zvedla se proti nim v církvi veliká vlna kritiky (zeptejte se např. biskupa Václava Malého). Josef Zvěřina, také signatář, tenkrát řekl: „Izraelci kdysi bojovali proti jistým nepřátelům, Mojžíš se modlil a dva muži mu podepírali ruce. Když nebojujete, modlete se nebo podpírejte jiným ruce, ale nepodrážejte bojujícím nohy.“ 
Při volbě presidenta se dá stihnout vše - hlasovat, podpírat ruce i modlit se. 
Poprosme lidi okolo nás, ať nepomlouvají pana K. Schwarzenberga. Pomluva je těžkým hříchem. 

V anketě Katolického týdeníku vyjádřila řada osobností katolické církve panu Karlu Schwarzenbergovi podporu. My se k jejich svědectví a postoji přidáváme.

Václav Vacek, farář v Letohradě

 

 

Zpět